Kaza Sonrası Araç Değer Kaybı
Kaza sonrası araç değer kaybı, araçla karışılan kazalarda meydana gelen hasarların araçta yarattığı değer düşüklüğü olarak kabul edilmektedir. İkinci el piyasa fiyatları ile karşılaştırıldığında aracın kaza yapmadan önceki fiyatıyla kaza sonrasındaki fiyatı arasındaki fark değerlendirilmektedir. Kazalı araçta onarım süreci kusursuz bir şekilde gerçekleşmiş olsa da kaza yapmış aracın 2. el piyasasında daha düşük rakamlara satılabileceği gerçeği göz ardı edilmemektedir.
Kaza sonrası araç değer kaybı, hasarın cinsine ve büyüklüğüne bağlı olarak farklılık göstermektedir. Ortaya çıkan hasarın hesaplanması sonrasında bu değer kaybından sorumlu tutulacak olan taraf genel olarak kazada kusuru olan ya da daha fazla kusurlu kabul edilen taraftır. Değer kaybına neden olan bir kaza gerçekleştiği hallerde tarafların hakları ve sorumluluklarını bilmeleri önemlidir.
Kaza Sonrası Araç Değer Kaybında Haklar Nelerdir?
Kaza gerçekleştikten sonra araçta meydana gelen zararı gidermek adına orijinal parçalar kullanılsa dahi araçta hasar kaydı oluşması söz konusudur. Fakat bu durum eğer kazada haklı tarafsanız ve diğer taraf aracınızın tamir masraflarını karşılamış olsa dahi bazı haklara sahip olmanıza imkân sağlar. Bu çerçevede kaza kaynaklı olarak araçta meydana gelen değer kaybının karşılanması amacıyla mahkeme nezdinde sürecin başlatılması mümkündür. Kusurlu araç sahibi ya da ruhsat sahibine yönelik açılacak dava sayesinde değer kaybının ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır.
Araç değer kaybına neden olan kazalardan sonra bir başka hak ise sigorta şirketine yönelik başvurulardır. Kaza tarihinden itibaren 2 yıl içinde sigorta şirketine başvurulduğunda meydana gelen hasara ait değer kaybının ödenmesi sağlanır. Kasko poliçesinde araç değer kaybını teminat altına alan bir madde bulunuyorsa bu durumda araç değer kaybı da sigorta şirketi tarafından ödenecektir.
Kaza Sonrasında Araç Değer Kaybı Nasıl Hesaplanmaktadır?
Aracınızla karıştığınız kazada değer kaybının saptanabilmesi amacıyla dikkat edilmesi gereken pek çok detay vardır. Bu detaylar hem hasarın boyutunu ortaya çıkarır hem de karşı taraftan alınacak miktarı belirlemektedir. Araç değer kaybı hesaplaması gerçekleşirken aşağıdaki tüm unsurlar dikkate alınmaktadır.
Araç üretim yılı
Araca ait hasar geçmişi
Araç kilometresi
Marka ve model bilgileri
Trafiğe çıkış tarihi
İkinci el piyasasındaki değeri
İşlem gören parçalar
Değişen parçalar
Onarımın yetkili serviste yapılıp yapılmadığı
Boya işlemleri
Araç Değer Kaybı Nasıl Geri Alınır?
Kaza sonrasında araçta ortaya çıkan değer kaybını geri almak hukuki çerçevede en doğal haklarınızdan bir tanesidir. Ancak bu süreç profesyonel destek gerektirdiğinden araç değer kaybı ile alakalı tecrübesi olan avukatlardan yardım almanız gerekir.
Kaza sonrasında araçta meydana gelen değer kaybı ile alakalı kusur durumları incelenerek kusuru daha az olan tarafın sigorta şirketine yönelik tazmin talebi öne sürülmelidir. Sigorta şirketine yapılan başvuru çerçevesinde 15 gün içerisinde cevap verilmesi ve titiz hesaplamalar doğrultusunda ödemelerin tamamlanması gerekmektedir. Ancak sigorta şirketlerinin çoğu zaman kendi kriterlerini baz alarak eksik ödemeler yapmasına karşın titiz hesaplamalarla en doğru sonuca ulaşabilirsiniz.
Sigorta şirketinden olumlu dönüş alınamadığı hallerde Sigorta Tahkim Komisyonu nezdinde başvurular tamamlanarak araç değer kaybının ödenmesi sağlanmalıdır. Hatay Sigorta Avukatı desteği alarak bu sürecin daha başarılı ve sorunsuz şekilde tamamlanmasını mümkün kılabilirsiniz.